Fotoğrafım
Oblio markası bir çok elektronik üründe tüketicinin güvenini kazanmış kaliteli ürünleriyle Türkiye çapında tüketiciye ulaşmış bir markadır. Yaygın servis ağı ve deneyimli teknik servis ekibi, satış sonrası desteğiyle de Oblio her zaman yanınızda. Tablet Mint serisinde Tablet Pc piyasasında en güncel işletim sistemi takip edilmektedir.Ürün yelpazemizde 7″ ve 8″ Çoklu Dokunmatik ekran özelliği ile Tabletlerimiz bulunmakta ve kullanma keyfinizi en üst seviyeye çıkartma amaçlanmaktadır. Slide Me , GetJar ve Google Play platformundan uygulama kütüphanelerini yükleyerek beklentilerinizi doruğa çıkartacaksınız. Oblio Tablet Mint size internet ve mobil dünyalarının tüm imkanlarını bir arada sunan, oldukça kullanışlı mobil cihazları serimizin en gelişmiş ürünüdür. Bizi takip etmeye devam edin…

Google Play Store vs Apple App Store

Akıllı telefon veya tablet alırken donanım ve teknik özelliklerin dışında en çok dikkat edilen detayın uygulama ve oyun desteği olduğudur. Nokia ve RIM uygulama market konusunda Android ve Apple’ın biraz daha gerisindeler, Pazar paylarını kaybetmelerinde en büyük sebep olarak görülmektedir.

Peki, Android Market yani yeni adıyla Google Play Store ve Apple’ın APP Store‘un hangisi daha iyi konumda? Bu yazımızda, grafiklerle hangi uygulama ve oyun marketin daha iyi olduğunu detaylı olarak incelemeye çalışacağız…
Android’in hızla yükselen telefon ve tablet satışları, uygulama desteği; alternatif uygulama marketi Amazon App Store‘un haricinde, Google Play Store ve Apple App Store arasında hatrısayılır bir rekabete yol açtı diyebiliriz. Şimdi bu rekabetin ayrıntılarına bakalım isterseniz:

Developers (Uygulama ve Oyun Geliştiriciler)


Android telefonların, akıllı telefon pazarındaki pazar payı %50′den fazla iken; Android gelişticileri şuanda iOS geliştiricilerinin biraz gerisinde görünüyor fakat bu farkın hızla kapandığını söyleyelim. Oluşan bu farkın sebebini de; Apple App Store‘da yer alan uygulamaların çoğunlukla ücretli olması ve geliştiricilerin daha çok para kazanmak istemesine bağlayabiliriz.
Ayrıca, iOS geliştiricilerinin developer hesabı için 99$Android geliştiricilerin ise uygulama yayınlamak için 25$ vermeleri gerekiyor. Bu ücretlerin yıllık olarak verilmesi gereken ücret olduğunu hatırlatalım.

SDK ve Yazılım Geliştirme
Apple, iOS uygulamaları ve oyunları geliştirmek için sadece Mac OS işletim sistemine sahip Macbook, Macbook Pro ve iMac gibi bilgisayarlar için Xcode adlı geliştirme aracını sunuyor. Xcode üzerinde uygulama geliştirmeyi kolaylaştırmak için arayüz olarak sürükle bırak mantığıyla çalışan birçok kolaylık sunuluyor. Bunun haricinde; uygulama geliştirmek için Objective C dilini öğrenmeniz gerekiyor. Fakat, şuanda C, C++ ve Java gibi programlama dilleriyle iOS uygulama geliştirmenizi sağlayan birçok webkit bulunuyor.
Google ise Android için ücretsiz SDK sunuyor ve bu SDK; Windows, Linux ve MAC platformlarının hepsinde kullanılabiliyor. Fakat, Xcode’da olduğu gibi direk olarak kurulumu gerçekleştiremiyorsunuz. Örneğin; Eclipse derleyicisini kullanacaksanız bazı eklentileri kurmanız gerekiyor. Android SDK ve Eclipse eklentilerinin kurulumu ile ayrıntılara şuradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 Sürüm Yüklemeleri ve Kullanımı

 

Android platformu üzerinde geliştiricilerin en büyük karşılaştığı olay; yayınlanan güncellemelerin aynı anda tüm Android cihazlar için kullanılabilir olmaması. Çünkü yeni bir Android sürümü yayınlandığında; üreticilerin telefon ve tabletleri için yeni versiyonu uyarlayıp, yayınlaması gerekiyor. Tabi ki bu yayınlanan güncellemeler de ülkelere göre farklılık gösteriyor. iOS’da ise güncellemeler tüm cihazlar için aynı anda kullanılabilir oluyor.
GigaOm tarafından yapılan araştırmaya göre; iOS kullanıcılarının %45‘i her ay en az bir uygulama satın alıyor, Android’de ise bu oran sürekli artış gösteriyor ve oran %19. Fakat, Google Play Store‘daki ücretsiz uygulamaların fazla olması bu durumu etkileyen bir sebep olarak gösterilebilir.


Uygulama Sayısı


En iyi Android uygulamalarını bulmanıza yardımcı olan AppBrain sitesi tarafından Google Play Store‘da yer alan Android uygulama sayısı üzerine yapılan araştırmaya göre; toplamda 430,000 uygulama ve oyun yer alıyor. Bunların 311,000′den fazlası ise ücretsiz olarak sunuluyor. Bu da yüzde olarak Google Play Store’daki uygulamaların %72‘sinin ücretsiz olduğu anlamına geliyor.
Diğer taraftan Apple App Store’da toplamda 615,000 uygulama bulunuyor. Bu uygulamaların ise 287,000 yani yaklaşık %46‘sı ücretsiz olarak sunuluyor.







Kullanıcı Arayüzü

 

Apple’ın App Store‘unun, Android Market’ten uzun zamandır hayatta olduğu bir sır değil. Kısa süre önce uygulama, müzik, kitap ve film indirme gibi seçenekler sunarak (tek çatı altında toplanarak) oldukça değişen Android Market’in adı Google Play olarak değişti. Bu değişim android’in daha hızlı gelişmesine yardımcı olacak ve bu uygulama marketlerin kullanım ve kategoriler olarak birbirine benzediğini söyleyebiliriz.

Aşağıdan Google Insights for Search ile oluşturulan Türkiye üzerinden yapılan Google Play, Android Market ve App Store aramalarının hacimlerine bakabilirsiniz:
 
Tüm bu detayları verdikten sonra; her iki uygulama marketin de birçok yönden benzerliği bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanısıra; Apple App Store’un daha önceden açılmış olması da Apple Store‘un şuanda uygulama sayısı gibi yönlerden önde olmasında büyük önem taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder